physx

 
 

Danmarks ældste og største turnerings og event arrangør indenfor esport/gaming

 
 
csHOME

csHVAD ER ESPORT?
csOM SLAP.dk

csREGLER
strikeSPONSORER

Counter StrikeKALENDER
Counter StrikeCS 1.6
Counter StrikeCS SOURCE
Counter StrikeCZ

slapSLAP LIVE / EVENTS
slapSLAP CUPS
CounterSERVERLISTEN

Counter StrikeNYHEDER
Counter StrikeNYHEDSBREV
slapARTIKLER
slapINTERVIEWS
slapBLOGS
CounterFORUM

slapDOWNLOADS
slapFOTOGALLERI

strikeLINKS
strikeTILMELDING
strikeKONTAKT
strike
strikeAVANCERET SØG
Zahid ButtLOGIN

sui
Zahid Buttby multibit
 

26-04-2024   
PRODUKTANMELDELSER / TESTS
Her er alle de produktanmeldelser og test lavet af S.L.A.P

ARTIKLER - PRODUKTANMELDELSER - PhysX board

PhysX board
Læst 4062 gange

Test udført af Mikkel fra played

I marts annoncerede et firma ved navn AGEIA at de havde et kort klar, som ville revolutionere fysikken i spil, som vi kender den. De lovede os en chip, som var i stand til at overtage fysikberegningerne i spil og dermed lette arbejdet fra processoren. Dette ville ikke blot betyde at processoren ville få mere regnekraft fri til andre opgaver, men også at fysikken ville få meget mere spilleplads, og spillene som vi kender dem ville blive meget mere realistiske, da AGEIA sagde at deres chip ville have mulighed for at udregne situationer flere hundrede gange mere komplekse end nutidens hurtigste processorer var i stand til.

For at forstå hvad det er AGEIA vil introducere på markedet, er det nødvendigt at gå en smule tilbage i tiden (Indsæt nostalgiske følelser her). Vi skal helt tilbage til starten af 90'erne, i denne tid oplevede hardware markedet nemlig noget lignende som AGEIA spår at vi vil opleve i denne tid. GPU'en blev introduceret og gjorde det muligt for spiludviklere at lave mere realistiske og intense spil. I stedet for at de grafiske udregninger fandt sted i CPU'en blev de flyttet over i den dedikerede grafikprocessor. Til at starte med kom der 3D "add-on" kort som supplerede processoren i dens 3D udregninger, senere hen blev alt det grafiske arbejde integreret i grafikkortet med en central enhed - GPU'en.

Et firma springer en i øjnene i denne tid hvor 3D kort stadigvæk var i sin spæde barndom, nemlig 3dfx. 3dfx var pioneerer i denne tid, hvor de optil flere gange introducerede nye teknologier og satte standarder for branchen. Mange af nøglepersonerne i det uddøde firma er sjovt nok også at finde i AGEIA.

AGEIA blev startet i 2002 med investorer der bl.a. tæller TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). AGEIA er opbygget på samme måde som ATi og nVIDIA. De sælger ikke deres produkt direkte til kunden, men i stedet sælger de deres chips til anden parts fremstillere, som derefter brander kortet som deres eget.

Hvis man skal tro AGEIA står vi altså overfor en revolution i PC spil, og derfor skal vi kigge lidt nærmere på hvad vi ved på nuværende tidspunkt om firmaets produkt og hvad det vil betyde for spillenes realisme.

Hvad ved vi om kortet på nuværende tidspunkt?

AGEIA har fremvist deres produkt bag lukkede døre til udvalgte dele af den tekniske presse. Derfra kender vi således også navnet på deres magiske kort, som er PhysX. Som nævnt før vil PhysX blive solgt til hardware fremstillere der sælger kortene som deres egne, men på nuværende tidspunkt har AGEIA og ASUS indgået en aftale, som betyder at hovedleverandøren af førstegenerations PPU kortene bliver leveret af ASUS. Det betyder selvfølgelig ikke at andre firmaer ikke kan få en bid af kagen, men det betyder at AGEIA har en aftalt partner til at få deres PPU kort på markedet.


Et tidligt PhysX kort.

Vi kender faktisk allerede på nuværende tidspunkt en del til den tekniske opbygning af den første generation af kort, som lyder på følgende.
  • Fremstillet af TSMC (130nm produktionsteknologi)
  • 125 millioner transistorer
  • Kernestørrelse på 182 mm²
  • Strømforbrug på 20watt
  • Onboard hukommelse - 128MB GDDR3
  • PCI tilslutning (kommende generationer vil blive PCIe understøttet)
  • Første prioritets producent: ASUS
  • Mulighed for at integrere chippen I graffikkort på et senere tidspunkt
  • Kun 1 model vil være tilgængelig I starten
  • De første eksemplarer vil ramme markedet I Q3 2005
  • ASUS PhysX kortet forventes at ramme markedet I Q4 2005
Fra ovenstående specifikationer kan vi allerede på nuværende tidspunkt sige lidt om kortet. Det er lidt sjovt at se sådan en revulotionær chip blive fremstillet med 130nm produktionsteknologi, når vi ser de nyeste processorer blive fremstillet med 90nm og næste generation på 65nm. Forklaringen hertil skyldes helt klart en ting, økonomien. Det er ikke nødvendigt på nuværende tidspunkt at fremstille chippen med en lavere produktionteknologi, da regnekraften i chippen vil være langt større end nogle spilproducenter kan udnytte i en overskuelig fremtid. Dette betyder at selvom opbygningen sker på en lidt "gammeldags" platform, vil vi ikke rigtig mærke noget til det. Det betyder til gengæld at produktionsprisen for chippen bliver sat ned i og med den bliver produceret på allerede gennemtestede produktionsmetoder. Normalt vil en mindre produktionsteknologi betyde at man kan presse flere chips ud af en wafer og dermed spare produktionsomkostninger. I det her tilfælde har det dog ikke været nødvendigt at bygge chippen på 110nm eller 90nm produktionsteknologi. Selvom chippen er produceret med 130nm produktionsteknologi, betyder det ikke at man har været nød til at spare på transistor antallet, der er nemlig blevet plads til hele 125 millioner transistorer, til sammenligning består Pentium 4 EE af 178millioner transistorer.

Transistorantal er dog langtfra en sikker indikation om hvor meget regnekraft chippen besidder, men et godt fingerpeg. Så allerede ud fra de nuværende specifikationer kan vi godt fastslå at der er tale om en chip som har en regnekapacitet der ligger godt op ad de nuværende processorer. Men nu skal vi huske på at PPU'en ikke på samme måde er et all-round beregningscenter, den har kun nogle få udvalgte opgaver som den kan beregne, meget hurtigt og meget præcist. Det overraskende i de opgivede data er at strømforbruget er så lavt, som 20watt. Det betyder at hvis ASUS beholder deres sunde fornuft vil vi ikke få tilføjet endnu en støjkilde til computeren, da 20watt nemt kan fjernes med en passiv køleløsning, selvom prototyperne fra ASUS er udstyret med aktive køleløsninger.
Et andet interessant perspektiv er den tilgængelige hukommelse for kortet som ifølge diverse kilder skulle være på 128MB og være af typen GDDR3 ram. Dette betyder at kortet vil få en motorvej uden hastighedsbegrænsning til en stor portion hukommelse, som vil assistere kortet i dets udregninger når pladsen bliver for trang i den ultra hurtige hukommelse placeret direkte i chippen selv. Vi ved endnu ikke noget om hvilken hastighed GDDR3 modulerne kommer til at arbejde med, men de bliver nok ikke langsomme, da de nuværende GDDR3 moduler i funktion alle opererer med en hastighed på over 1000MHz effektivt.
Men at sige noget på nuværende tidspunkt om hastigheden på hukommelsen er ret ligegyldigt, eftersom vi ikke kender opbygningen af chippen, ved vi heller ikke hvor dens begrænsninger ligger. Den nyeste generation af grafikkort flaskehalse langt større end mangel på ram båndbredde, så spørgsmålet er om AGEIAs PhysX ikke også vil være båndbredde overlegen de første generationer af PPU kort.



Billedet viser en prototype af et ASUS PhysX kort, kortet understøtter bade PCI og PCIe, dog vil der I første omgang kun komme PCI understøttelse, da der ikke er brug for den ekstra båndbredde PCIe leverer, og et sats på PCIe ville også formindske den potentielle køberkreds, dog vil PCIe versionerne ikke skulle vente længe efter udgivelsen af det første PCI PPU kort, de er nemlig blevet spået en markedsintroduktionsdato I starten af 2006.

Et PPU kort med denne opbygning kommer også på bekostning af noget, prisen. De første versioner vil højst sandsynligt lande på markedet med en pris på omkring 1500-2000kr. Så til fremtidens spille computere, må man medregne endnu en omkostning for at få en maskine der kan levere underholdning i topklasse, i kombination med de kommende spil.

To PPU or not to PPU, that's the question.

Med personer der stod på frontlinjen ved GPU revolutionen står der klart for AGEIA at overgangen fra computere uden en PPU til computere med, ikke sker i løbet af en nat. Man er nød til at gøre processen dynamisk, således at alle kan være med, og personer med PhysX kan drage fordel af deres hardware, der er jo ingen fornuft i at købe et kort der ikke kan blive udnyttet. Derfor har AGEIA i samarbejde med mange forskellige spiludviklere udviklet et værktøj, kaldet NovodeX. NovodeX er et stykke software som bliver implementeret i grafikmotoren, som kan uddele PPU'ens opgaver til CPU'en, hvis der ikke findes en PPU i systemet. Folk uden et PPU add-on kort bliver på den måde i stand til at afvikle teknologier der ellers kun er annonceret med PhysX. Men som de fleste teknisk begavede mennesker kan skrive under på er alt hardware understøttelse altid bedre end software understøttelse. Hvis NovodeX ikke finder en PPU at overlade arbejdet til, vil den uddele arbejdsopgaverne til CPU'en, som derved skal udregne endnu mere og det tager kraften fra den. Det vil betyde at der selv i første omgang af PPU introduktionen vil være en portion fornuft i at investere i et PPU kort da man ellers vil være bremset af CPU regnekraften. AGEIA ligger allerede nu i ske med flere spiludviklere således at NovodeX softwaren kan blive implementeret i de nye grafikmotorer.
Så chancen for at vi ser NovodeX software i spil der lander på markedet meget snart, er rimelig stor. For os, forbrugere, vil det betyde at vi med fordel kan investere i et PhysX kort når det rammer markedet, og for andre som ikke har lyst til at investere i de nye PPU addon kort, vil det stadigvæk betyde at spilleren interaktivt kan agere med flere objekter, hvilket resulterer i en mere levende spiloplevelse. Selvfølgelig på bekostning af generel ydelse til de personer som ikke besidder en PhysX PPU.

Men hvad gør en PPU?!

Nu har vi fået snakket lidt om den tekniske opbygning og fået en egentlig opfattelse af hvad en PPU er. Men det rigtig spændende er jo faktisk hvad en PPU er i stand til. Det nyskabende perspektiv i PPU'en er jo netop at spiludviklerne nu er i stand til at udnytte at spilleren kan interaktive agere med mange flere objekter. Med en regnekraft til fysiske opgaver der overgår de mest moderne processorer med en faktor på optil 200, vil det betyde at mængden af ting der kan agere med hinanden forøges mange mange gange. Et eksempel ses på billedet her, hvor flere tusinde små sten er på vej ned af en trappe. Når stenene rammer hinanden påvirkes hastigheden og retningen, størrelsen spiller selvfølgelig også ind. Hele denne scene bliver renderet i realtime af PhysX kortet.
Denne scene ville være umulig at afvikle uden en fysisk PPU chip.

En af de mest interessante muligheder PhysX chippen åbner op for, er interaktion med væsker i realtime. Det betyder at væsker vil blive påvirket af diverse objekter. Det er essensen i PPU kortet, at partikler, sten eller væsker kan ændre hastighed og retning, og gøre det i realtime, fx fordi de bliver påvirket af andre objekter. I en af de udgivede videoer ser vi en bilvask hvor der hældes forskellige væsker ned over en bil, her ser man bl.a. hvordan forskellige væsker opfører sig.



En anden scene der også er blevet fremvist er inden i en hangar, hvor alle tingene inden i hangaren bliver påvirket. Kompleksiteten i disse scener er overvældende og åbner op for en lukket dør af realisme som betyder at vi vil i stigende grad se alternative løsningsmuligheder på forskellige situationer. Half-Life 2, havde, set i forhold til tidligere spil, mange objekter man kunne flytte rundt på og de kunne agere med andre ting. Det bliver muligt med PhysX, bare i en HELT anden skala. Selvfølgelig kan eksplosionerne og andre store scener i Half Life 2, eller lignende spil, men alt er scriptet, hvilket betyder du ikke har nogen mulighed for at indvirke i scenen. Med en PPU bliver alt fysik udregnet i realtime, og det betyder, at hvis du sprænger en dør i luften skal du lige tjekke en ekstra gang om der ligger lette skarpe genstande i nærheden, eller om der er eksplosive ting tæt på. Det er selvfølgelig bare et eksempel på hvordan realismen i spillene bliver øget, men kendetegnet ved dem alle er, at du selv kan påvirke spillets handling på en hidtil uset måde.
Med regnekraften i PhysX chippen er det muligt for spiludviklere at have over 50.000 partikler, alle med forskellige egenskaber i den samme scene, eller over 30000 interaktive objekter som reagerer med hinanden. Det er nok svært at forestille sig kompleksiteten i sådan en scene, men bare tænk på Half-Life2, her er der sjældent mere end 10 fysiske ting der reagerer med hinanden i en scene.
Andre muligheder som PhysX også åbner op for er at man kan lave menneskelige udtryk meget mere komplekse og derved forøge intensiteten i spillene. Hår vil kunne blive lavet meget mere realistisk i og med hvert eneste hår på hovedet kan blive påvirket af væsker, vind og andre fysiske ting. Tøj vil kunne blafre i vinden på meget avancerede måder der meget bedre efterligner fysikkens love.



Stenskred renderet i realtime på PhysX chippen.

Hvis du vælger at kigge nogle af videoerne i gennem finder du ud af hvilke kompleksiteter jeg snakker om. Det er tydeligt at se forskellen på fysikken i de videoklips der er blevet frigivet og så på nutidens spil. Men for at vi skal se fysik med den realisme, bliver det nødvendigt for AGEIA at have opbakning, både fra spillere og fra spilproducenter.
Som sagt tidligere bliver overgangen fra ingen PPU til PPU ikke en brat overgang, men en dynamisk sammensmeltning holdt sammen af AGEIAs NovodeX software. Vi vil altså ikke se noget spil i den nære fremtid som kræver at du skal sprænge en dør i luften så der flyver 50.000 partikler ud i alle retninger. Dette ville en CPU aldrig kunne udregne og derfor vil vi i starten måske se ting som bedre væske simulation, mere detaljeret tøj på mennesker, træer, planter og græs bevæger sig på mere realistiske måder, brande udvikler sig realistisk, således at man skal ned og ligge for at kunne se noget osv.

Fremtiden for PPU kort er lys, vi ser dem måske implementeret i grafikkort da begge kort jo beskæftiger sig med noget i samme boldgade. Det vil i hvert fald være muligt at implementere de nye PPU kort på et grafikkort. Samtidigt med at de store chipproducenter Intel og AMD har lanceret deres Dual Core processorer, som jo også baner vej for mere regnekraft, vil det heller ikke være usikkert om man kunne implementere kerner i CPU'en som tager sig af den fysiske del.
AGEIA sidder her med en guldgrube og hvis både pc spillere og spilproducenter støtter op om teknologien kan det betyde et stort gennembrud for realismen i pc spil som vi kender dem i dag.

Vi slutter af med en masse links til dem som vil læse mere om AGEIAs PhysX chip.

http://www.pcper.com/article.php?aid=140

http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=2376

http://www.hol.dk/vis_artikel.asp?aID=99&s=1

http://www.ageia.com/


- Artikler forside
- Produktanmeldelser
- Tweaks
- Våben guides
- Mapanmeldelser
- Slap test dummies
- BLOG-SEKTION


 
Counter Strike - counterstrike
Counter Strike - counterstrike

Counter strike counterstrike cstrike cs spilservere esport e-sport serverhosting SLAP.


© slap.dk * optimeret til 1024 x 768 * optimeret til IEX 5.0
 
 
MOVIES

DR - Danish Esport Awards 2007
SLAP LIVE Tappehallen Cult Party (zip-36MB)
SLAP LIVE Ballerup Superaren (zip-13MB)
Battlefield Nordisk Mesterskab (zip-5MB)

INTERVIEWS